...“Pe termen lung, industria cărții va rămâne multi-format, iar cărțile durabile se încadrează perfect în acest concept. Dar tu, ce părere ai? Preferi să citești pe suport de hârtie(analog) sau digital?… Și ai fi atent dacă toate cărțile tale au fost produse în mod durabil?”
Un studiu realizat de Stora Enso a relevat că mai mult de jumătate dintre cumpărătorii de cărți preferă să citească cărți în format fizic mai degrabă decât cărți electronice.
În același timp, o majoritate a cititorilor acordă și importanță producției durabile. O privire mai atentă asupra acestui subiect a fost postată pe blogul drupa:
conform unui nou sondaj comandat de - Stora Enso - producătorul de hârtie și celuloză realizate din surse regenerabile - studiu realizat în martie 2022, cu 2400 de subiecți/cititori de cărți pe suport de hârtie dar și cărți electronice din Marea Britanie, Franța, Germania și SUA care au fost chestionați cu privire la comportamentul lor de citire alternativ pe suport digital Vs. pe suport de hârtie(analogic) al cărților.
Scopul sondajului a fost de a obține informații despre - dacă piața va rămâne așa într-o lume post-pandemică. Studiul a descoperit că mai mult de jumătate dintre cei care citesc cărți preferă încă tot cărțile fizice.
Cărțile electronice și cărțile audio sunt destul de nepopulare printre fanii cititului, în ciuda erei noastre digitale.
Studiul a mai constatat că mulți oameni au luat pandemia și cererea rezultată de a rămâne acasă ca o încurajare pentru a începe să citească ca un hobby obișnuit. „Oamenii au început să redescopere lectura, parțial provocați de pandemie”, spune Jonathan Bakewell, VP Office Paper Segment al Stora Enso, „unde mulți erau legați de ecrane toată ziua pentru serviciu sau școală, pentru ca apoi, să vrea să ajungă pe canapea când era timpul să ne relaxăm.”
Cărțile fizice sunt durabile din mai multe motive
Având în vedere că durabilitatea și protecția mediului sunt în primul rând pentru mulți, poate suna puțin deplasat să folosești cărți fizice în loc de alternative digitale.
Mulți cititori presupun despre cărțile electronice că sunt mai sustenabile. Cu toate acestea, cărțile electronice necesită energie pentru a fi produse și utilizate. Desigur, cărțile fizice consumă, de asemenea, energie și CO2 în producția lor, dar odată ce sunt pe raftul de cărți, sunt propriul depozit de carbon.
Sondajul a remarcat, de asemenea, că majoritatea cărților sunt reutilizate din nou și din nou.
Într-adevăr, majoritatea respondenților au spus că păstrează cărțile pe care le-au terminat de citit și nu le aruncă în altă parte. Aproape o treime oferă cărți terminate pentru a le împrumuta sau a le dona, iar o altă treime vinde cărțile.
Doar restul de cinci procente aruncă cărțile la gunoi.
Reutilizarea cărților în acest fel ajută și mediul înconjurător.
În afară de aceasta, cititorii chestionați au mai spus că sunt dispuși să cheltuiască mai mulți bani pe cărți produse în mod durabil. Acest lucru sugerează că există un interes indirect în decarbonizarea industriei, de care sectorul tipăririi cărților ar trebui să țină cont cu siguranță.
„Industria cărții simte cu siguranță că și-a accelerat cerințele de a deveni ecologică,mai ales după ridicarea restricțiilor de blocare și reîntoarcerea „la afaceri/la lucru în format clasic”, explică Lisa Faratro, director pentru mediu și sustenabilitate la tipografiile de carte CPI Group de la Printweek, care a prezentat studiul într-un articol.
Mai puține emisii “Scope Three”, dar veți plăti mai mult
Companii precum Stora Enso explorează deja oportunități pentru o producție de carte mai durabilă. Aceștia pun accent pe ceea ce sunt cunoscute sub numele de emisii "Scope Three". Aceste emisii măsoară emisiile de dioxid de carbon ale unei organizații de-a lungul întregului lanț valoric, inclusiv proporția emisiilor de la furnizori și consumatori cauzate de activitățile acestora. „Știind acest lucru, următoarea întrebare pentru Stora Enso și clienții noștri este cum putem satisface cel mai bine această cerere de neutralitate carbon ca industrie”, spune Bakewell, adăugând:
„Compensarea este ceva pe care o luăm în considerare doar atunci când avem emisii de carbon care sunt în prezent inevitabile.. Și, desigur, căutăm mereu modalități de a evita emisiile acum și în viitor, pe măsură ce se deschid noi opțiuni.”
Cumpărătorii de cărți ar trebui să fie conștienți de faptul că o producție mai durabilă și cu emisii reduse de carbon va crește în mod natural prețul cărților.
Cărțile au devenit doar cu 15% mai scumpe în ultimii 20 de ani.
Inflația constantă și producția mai ecologică le vor face mai scumpe pe termen lung.
Viitorul industriei cărții va fi în mai multe formate (pe hârtie / audio / tabletă).
Dar asta nu ar trebui să fie un obstacol pentru adevărații iubitori de cărți. La urma urmei, ei sunt mai puțin preocupați de prețul unei cărți decât de valoarea acesteia.
Nu este vorba doar de a te bucura de ceea ce este scris și de a-l folosi pentru a-ți imagina lumi străine.
Este, de asemenea, despre tratarea cărții ca pe o operă de artă. De exemplu, o carte cu o copertă frumoasă, ca parte a unei colecții mari, arată pur și simplu fantezist.
Pentru unii oameni, cărțile fac parte dintr-un interior confortabil la fel de mult ca o imagine frumoasă. Cărțile creează momente tangibile prin simțirea și mirosul lor.
Iar cititorii pasionați vor cheltui cu siguranță ceva mai mulți bani tocmai pe această experiență senzorială dacă înseamnă că și pământul poate fi protejat.
În mod încurajator, așa cum s-a menționat deja, majoritatea respondenților manifestă deschidere pentru a cheltui mai mulți bani pe cărți neutre din punct de vedere climatic, pentru că, la urma urmei, se țin de cărți fizice în loc să treacă la alternative digitale.
Deci, pe termen lung, industria cărții va rămâne multi-format, iar cărțile durabile se încadrează perfect în acest concept. Dar tu, ce părere ai? Preferi să citești analog sau digital?…
Și ai fi atent dacă toate cărțile tale au fost produse în mod durabil?...