ROMANIAN DESIGN WEEK PREZINTĂOPEN AIR, UN SPAŢIU DE JOC RESPONSABIL
DEDICAT IUBITORILOR DE DESIGN
Romanian Design Week 2020 prezintă RDW Open Air, un nou format al festivalului,găzduit în curtea interioară a Combinatului Fondului Plastic, care propune iubitorilor de design, în perioada 11-20 septembrie, o serie de instalaţii interactive care stau sub tema jocului.
Pentru că ultimele luni au schimbat radical dinamica petrecerii timpului alături de cei dragi, instalaţiile propuse oferă vizitatorilor experienţa de a fi din nou împreună, însă într-un mod responsabil.
Prin natura jocurilor alese, cei prezenţi pot păstra distanţa fizică:
mese de ping-pong reinterpretate,by ASAP şi LIDL România, un teren de bluemintonby Absolut,un teren unigolfprezentat de UniCredit Bank şi
două balance boardsby Urban Monkey şi un teren de Fruitanque, by Zeppelin Design vor anima atmosfera şi vor completa proiectele de design despre schimbare din expoziţii.
În plus, spaţiul dispune de un rastel, semnat de Urban Monkey, unde vă puteţi depozita bicicletele în siguranţă.
Varietatea de elemente de diferite dimensiuni şi forme care vor ocupa curtea scoate în evidenţă rolul esenţial pe care Light Design-ul îl are în conturarea spaţiului exterior.
Deşi preocuparea din România pentru Light Design este încă una scăzută, nu poate fi neglijată puterea luminii de a influenţa starea de spirit a persoanelor dintr-un perimetru, precum si percepţia spaţiilor ca dimensiuni şi formă.
Lumina este un instrument extrem de puternic, care reuşeşte să pună în valoare orice spaţiu atunci când este folosită în mod corect şi adaptat contextului, astfel că până şi cele mai neprietenoase cotloane capătă însufleţire datorită unei bune poziţionări a luminii.
Navigarea printre instalaţii şi accentuarea punctelor de interes din curtea Combinatului se va face cu ajutorul unor turnuri de iluminat mobile, semnate de Electrica,pentru ca întreg spaţiul să fie scos în evidenţă într-un mod corect.
În plus, poziţionarea acestor turnuri va dicta şi traseul de parcurgere a spaţiului, iar mutarea lor va desena noi fluxuri, conectând instalaţiile şi legând întregul univers al parcului.
Prin această instalaţie, Eletrica îşi propune, aşadar, să arate cum lumina are capacitatea de a modera atmosfera generală a unui spaţiu, fiind poate cel mai important element de luat în calcul atunci când se stabileşte designul acestuia.
Arhitectura formatului RDW Open Air este semnată de echipa Zeppelin Design, formată din Cosmina Goagea, Justin Baroncea şi Constantin Goagea.
În parcul de design dezvoltat la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii mai pot descoperi expoziţiile Possible Realities (aduce laolaltă expertize şi scenarii despre rolul designului în şi pentru viitor, la nivel global), Antifragile (prezintă iniţiative şi proiecte care au contribuit pozitiv la situaţia actuală cauzată de pandemie), dar şi o serie de instalaţii şi intervenţii punctuale în spaţiile exterioare din incinta Combinatului, care îşi propun să demonstreze modul prin care creativitatea contribuie la depăşirea unor provocări punctuale şi rolul designului şi al arhitecturii de a genera schimbare.
De asemenea, anul acesta Romanian Design Week a pregătit şi o versiune digitală a festivalului: o galerie online a proiectelor expuse în timpul RDW, o serie video cu designeri români, interviuri cu specialişti internaţionali, un e-paper, un proiect fotografic special, precum şi conţinut dezvoltat alături de partenerii festivalului.
În plus, organizatorii festivalului lansează platforma RDW Online Design Market, care va reuni şi promova magazine care vând produse de design românesc sau internaţional.
Această idee a venit din dorinţa de a susţine afacerile româneşti dedicate designului într-o perioadă plină de incertitudini, platforma putând fi accesată începând cu luna septembrie.
Mai mult decât atât, Romanian Design Week 2020 cuprinde în program şi o nouă categorie de evenimente, Design Flags, care prezintă o serie de expoziţii ce documentează evoluţia designului din perspective culturale internaţionale.
Expoziţiile sunt realizate alături de ambasade sau instituţii culturale din Cehia, Danemarca, Portugalia, Spania, Ţările de Jos şi Ungaria şi pot fi vizitate în spaţiul Qreator by IQOS.
RDW 2020mai reuneşte peste 50 de evenimente conexe online şi offline, ca parte a programului Design Go, care se desfăşoară în tot perimetrul oraşului.
Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute şi UniCredit Bank, are loc în intervalul 11-20 septembrie în Bucureşti, iar ediţia din acest an este una specială, menită să evidenţieze rolul esenţial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit un instrument mai important ca niciodată.
Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunţată încă de la începutul anului, actualizându-şi, însă, discursul şi proiectele prezentate în acord cu transformările şi contribuţiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub denumirea de CHANGE 2.0.
Festivalul ţine cont de toate reglementările în vigoare pentru a garanta siguranţa publicului. Biletele se pot achiziţiona exclusiv online,
iar mai multe informaţii pot fi accesate pe site-ul: www.romaniandesigweek.ro Ne vedem acolo!
___________________________________
ParteneriRDW 2020 Un proiect: The Institute Prezentat de:UniCredit Bank
Partener principal:IQOS, care prin Design şi Tehnologie susţine conversaţia despre noi perspective. Parteneri:Absolut, ASAP, Electrica, Reţeaua de Sănătate Regina Maria. Susţinut de:Jidvei, Savana, Siniat. Co-producători:Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte. Parteneri culturali:ICR - Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Uniunea Artiştilor Plastici.
Parteneri media strategici: Rock FM, Radio România Cultural. Parteneri media: Contemporary Lynx, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist.net, IQads, RFI România, Modernism, Molecule F, Munteanu, şapte Seri, V Fair, Zeppelin, Zile şi Nopţi, World Architecture Community.
Concept comunicare: Gavrilă & Asociaţii Partener de monitorizare: mediaTRUST România
Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele şapte ediţii de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului şi a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustraţie, design vestimentar, design de obiect sau a altor iniţiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. în fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor şi spaţiilor ce promovează designul.
Începând cu ediţia din 2020, RDW propune o nouă arhitectură de festival şi va aborda anual o temă diferită în jurul căreia se va contura întregul eveniment.
(Primul comunicat )
Romanian Design Week se va desfăşura în Bucureşti în perioada 11-20 septembrie 2020
Avem o veste minunată pe care ne dorim să o împărtăşim cu voi: ediţia a opta a Romanian Design Week va avea loc la toamnă, în perioada 11-20 septembrie.
Păstrăm tema anunţată pentru 2020, CHANGE, dar vom propune o selecţie de proiecte şi evenimente aliniate la ce înseamnă în prezent schimbarea şi, bineînţeles, vom ţine cont de distanţarea socială şi de toate regulile valabile la momentul respective.
Ca să mai liniştim nostalgia şi nevoia de a fi din nou alături de comunitatea formată în jurul festivalului, ne-am propus să marcăm perioada 15-24 mai, când ar fi trebuit să aibă loc iniţial festivalul cu o serie de amintiri de la fiecare dintre ediţiile de până acum ale festivalului.
Retrospectivă RDW
Prima ediţie RDW a avut loc în anul 2013 şi s-a desfăşurat sub semnul “Preview-ului”, marcând efortul de a înţelege ce poate să însemne o expoziţie de design în România.
Expoziţia centrală a avut loc la Palatul Ştirbei şi a prezentat lucrările a peste 60 de designeri şi arhitecţi români, în încercarea de a arăta ce poate să însemne termenul de design şi din dorinţa de a familiariza publicul larg cu domeniile specifice acestuia.
Expoziţia propunea o introducere în domeniu, un ABC al disciplinelor respective şi a celor mai cunoscute nume de designeri români.
Pe lângă expoziţie, prima ediţie RDW a trasat şi harta locurilor creative din Bucureşti, care includea, chiar de la prima ediţie peste 30 de evenimente satelit, spaţii alernative, organizaţii, printre care şi: Dizainăr, Graffiti BBDO, Fabrik, Ping Pong Shop, Behance Portflio Reviews, The Type Collective, Intro, Carol 53, Atelierul Wagner, Designist, Hobirama, Aiurart, Acuarela, Eclecticó Studio, The Place Concept Store, Portobello, Atelier Anda Roman, Magazinul Eva, Downtown Bucharest şi ROD/Cărtureşti.
Expoziţia centrală a fost completată de o serie de expoziţii capsulă şi instalaţii, printre care şi memorabila expoziţie care a fost găzduită în subsolul Palatului Ştirbei - “Death by Diamonds & Pearls” a celor de la Carioca sau instalaţia Plug to Nature a celor de la Patzaikin.
Ediţia din 2014 a însemnat cea mai bruscă creştere a proiectului, atât în termeni de număr de proiecte expuse, dar şi de suprafaţă expoziţională, număr de designeri şi arhitecţi prezentaţi, dar şi număr de evenimente colaterale.
În expoziţia centrală, care şi-a propus atunci să se focuseze pe straturile la care designul ne influenţează, de la cel public, până la cel personal, au fost expuse peste 300 de proiecte, multe dintre ele fiind exemplificări ale modului în care spaţiul public ne poate influenţa, atât din punct de vedere estetic, cât şi comportamental.
Ediţia din 2014 a însemnat şi peste 60 de evenimente conexe, printre care şi prima ediţie a Fashion Night Out, cea de-a doua ediţie Architecture Night In- un circuti a celor mai importante studiouri de arhitectură. Tot în 2014 au avut loc şi primele conferinţe organizate în cadrul RDW, care acopereau teme extrem de diverse, de la Strategii de dezvoltare pentru Parcul Natural Văcăreşti şi până la invoaţia şi creativitatea ca instrumente de dezvoltare economică.
Anul 2015 a adus o expoziţie centrală elegantă, găzduită de Hanul Gabroveni, dar şi primele prezenţe internaţionale importante: prima ţară invitată - Olanda, prima prezenţă a celor de la Vienna Design Week, care au organizat o expoziţie şi o serie de workshopuri, expoziţii internaţionale de design, realizate în colaborare cu cei de la Centrul Ceh, respectiv cu ambasadele nordice, care au fost găzduite tot în Hanul Gabroveni, precum şi invitarea jurnaliştilor străini de la unele dintre cele mai prestigioase publicaţii din domeniu. Succesul ediţiei a fost asigurat de acest dialog dintre cadrul şi mediul de design local şi cel internaţional.
La această ediţie a început să devină vizibilă începerea maturizării pieţei de design de obiect din România- apărea primul brand românesc de design de obiect care lucrează cu mai mulţi autori - Ubikubi, iar secţia de bijuterie, decoraţuni şi mobilier era deja remarcabil mai bine reprezentată. Tot la acestă ediţie a existat pentru prima dată categoria de proiecte multidisciplinare, tocmai pentru a încuraja aceasă abordare şi pentru a arăta instalaţii sau aplicaţii atipice, care depăşesc o categorie formală sau alta. Discursul despre potenţialul pe care designul şi industriile creative îl au ca instrument de dezvoltare socială, comunitară, dar şi economică era din ce în ce mai articulat şi vocal, iar alăturarea unei comunităţi din ce în ce mai mari, dar şi a unui număr mai mare de parteneri, dovedea că aceste discipline sunt în dezvoltare şi pe o traiectorie bună.
În 2016 ediţia a fost marcată de expoziţia centrală, care repunea pe harta social - culturală a Bucureştiului Piaţa Amzei - un spaţiu specatculos şi nefolosit din centrul capitalei. Expoziţia a reuşit să adune un număr record de vizitatori, iar selecţia proiectelor s-a remarcat prin coerenţă, subliniată şi de designul expoziţiei, care propunea zone dedicate fiecărei discipline în parte, conturând zone şi display-uri aparte pentru fiecare dintre acestea.
Tot aici, a fost prezentată expoziţia ţărilor nordice - invitate speciale ale ediţiei, precum şi expoziţii capsulă ale unor parteneri, dar şi ghiftshop-ul Romanian Design Week, care propunea o selecţie de bijuterie, obiecte decorative, publicaţii şi obiecte de design românesc şi care s-a bucurat de succes.
Tot în 2016, programul festivalului a cuprins peste 40 de evenimente conexe, dar şi o hartă a spaţiilor, magazinelor, cafenelelor sau barurilor care au devenit hotspot-uri pentru comunitatea creativă din Bucureşti, o comunitate din ce în ce mai conturată şi numeroasă, pe care evenimentul încearcă să o identifice, coaguleze, dar şi să o dezvolte.
RDW 2017 a însemnat peste 25.000 de vizitatori, peste 200 de proiecte expuse în cadrul expoziţiei centrale, zeci de invitaţi şi jurnalişti străini, peste 10 conferinţe, 3 petreceri memoribile, precum şi zeci de evenimente satelit, dar mai mult decât atât, a însemant un prilej bun de a ne aduce aminte de toate ediţiile RDW de până acum.
A fost o ediţie care a stat sub semnul nostalgiei, o ediţie-spectacol menită să sărbătorească evoluţia unui proiect care reflectă aproape fidel evoluţia spectaculoasă a designului şi a industriilor creative din România în general, o evoluţie pe care a urmărit-o, promovat-o şi ajutat-o în tot acest timp.
Expoziţia centrală s-a desfăşurat pe o suprafaţă de peste 5.000 de mp, la Garajele Cobălcescu şi a prezentat peste 200 de proiecte recente de design şi arhitectură şi a fost, probabil, cea mai amplă şi spectaculoasă expoziţie RDW de până acum.
RDW 2018 s-a remarcat prin creşterea complexităţii arhitecturii festivalului şi printr-o serie de noi formate menite să contribuie la dezvoltarea industriilor creative din România. Festivalul şi-a propus să demonstreze potenţialul creativităţii de a deveni un adevărat instrument de coeziune comunitară, un ingredient util în procesele de regenerare şi dezvoltare urbană, dar şi o resursă pentru strategiile de dezvoltare economică. Ediţia din 2018 a înregistrat peste 30.000 de vizitatori în cadrul expoziţiei centrale, care a avut loc la Palatul Telefoanelor în perioada 18-27 mai.
Alte zeci de mii de participanţi s-au bucurat de celelalte formate ale festivalului - RDW Show Off, RDW Awards, RDW glo Lounge, precum şi de zecile de evenimente conexe, care au avut loc în cadrul celei mai efervescente săptămâni a designului din România.
Tot în cadrul acestei ediţii a avut loc şi lansarea primului Hub+Store al Cartierului Creativ, la Victoria 46, precum şi prima ediţie a seriei de pietonale dedicate Cartierului Creativ, pe străzile Millo şi Oteteleşanu.
RDW 2019 a însemnat o expoziţie centrală care a prezentat peste 200 de de proiecte de design, grafică şi arhitectură, găzduită de Clădirea BCR din Piaţa Universităţii, a doua ediţie a RDW Awards by glo, demers ce încurajează excelenţa în industriile creative şi promovează designerii români, o selecţie de 16 expoziţii capsulă semnate de creativi şi organizaţii locale, dar şi din Moldova sau Franţa, precum şi un concept store de unde doritorii au putut achiziţiona obiecte atent curatoriate, imaginate de unii dintre cei mai talentaţi designeri autohtoni.
La acestea s-a adăugat o serie de zece talk-uri care au abordat o gamă largă de subiecte din sfera design-ului. Participanţii au putut afla detalii despre parcursul unor branduri locale de succes, şi-au însuşit reguli aplicabile la nivel cromatic pentru a accentua experienţa senzorială, au aflat detalii despre politicile arhitecturale, dar şi despre tehnici de printare 3D şi multe altele.
Ne revedem la RDW 2020, în perioada 11-20 septembrie!
RDW este un proiect anual al The Institute, care promo-vează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic şi cultural, un proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât şi profesioniştilor.
În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor şi spaţiilor ce promovează designul şi devine contextul ideal de coagulare a comunităţii creative autohtone.
În cele şapte ediţii de până acum, Romanian Design Week a reuşit să se impună ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului şi a industriilor creative locale
RDW promovează designul românesc în comunităţile europene şi la design week-uri internaţionale,precum cele din Stockholm şi Viena.