Salonului Internaţional de Carte
Bookfest - Chişinău
Cele mai importante edituri din România vor aduce la Chişinău, între 28 august şi 1 septembrie, cele mai bune cărţi ale anului, dar şi foarte multe materiale educaţionale
O librărie Cărtureşti se va deschide, în premieră, la Chişinău,chiar în preajma Bookfest Din gândurile organizatorilor în avanpremiera celei de-a patra ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chişinău:
”Cel mai important salon de carte din spaţiul românesc”, punctează Liliana Nicolaescu–Onofrei, ministrul Educaţiei şi Culturii de la Chişinău
”Mă bucur că, alături de ceilalţi organizatori, am contribuit la intrarea în tradiţie a acestui eveniment”, spune Nicolae Brînzea, directorul Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi”.
”în cultură se pot pune bazele unor relaţii de colaborare mult mai sănătoase decât în multe alte domenii”, rezumă şi Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, experienţa ediţiilor anterioare.
Bookfest trece Prutul cu cele mai bune cărţipentru a patra ediţie consecutivă a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chişinău, în perioada 28 august – 1 septembrie, la Centrul Expoziţional MOLDEXPO.
Peste 50.000 de cărţi, cu reduceri care merg până la 80% din preţul de copertă vor fi disponibile pentru cei interesaţi în cele cinci zile ale evenimentului; cum cursurile şcolilor încep la Chişinău pe 2 septembrie, oferta de materiale educaţionale este şi ea la fel de bogată în titluri şi reduceri.
Istoricul şi editorul Igor Şarov, numit preşedinte de onoare Cele mai importante edituri din România şi Republica Moldova vor fi prezente la această ediţie care îşi propune să consolideze dialogul cultural între editorii, autorii şi publicul de carte în limba română, mai ales că Bookfest se suprapune cu Ziua Limbii Române, celebrată şi la Chişinău, pe 31 august. Din România, vor fi prezente cu stand 24 edituri, dintre care amintim: All, Arco Iris, Ars Libri, ART, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Editura Universităţii din Craiova, Eurodidactica, Gama, Humanitas, Junimea, Meteor Press, NEMIRA, Niculescu, Paul Editions, Polirom, Prut, RAO, Seneca, Taida, Trei, Vremea, dar şi distribuitori de jocuri educaţionale pentru copii, precum Happycolor.
Organizatorii evenimentului sunt, ca de fiecare dată în ultimii patru ani, Asociaţia Editorilor din România (AER), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Uniunea Editorilor din Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. O premieră pentru această ediţie este şi nominalizarea unui preşedinte de onoare, în persoana istoricului şi editorului Igor şarov, care a fost implicat decisiv în organizarea tuturor ediţiilor de până acum.
”Pentru al patrulea an consecutiv, cel mai important salon de carte din spaţiul românesc – Bookfest, ajunge şi la Chişinău,şi nu întâmplător în perioada sărbătorilor care ne definesc fiinţa naţională – Ziua Independenţei şi „Limba noastră”. Acest eveniment cultural marcant vine să faciliteze accesul cititorilor basarabeni la noutăţile editoriale din România, inclusiv cele mai recente traduceri ale unor bestselleruri internaţionale”, spune Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova.
Şi, într-adevăr, venirea Bookfest la Chişinău a însemnat o apropiere progresivă a publicului din Basarabia de cartea românească.
„Această a patra ediţie Bookfest la Chişinău confirmă setea de românism şi de carte românească din Basarabia. Mă bucur că, alături de ceilalţi organizatori, am contribuit la intrarea în tradiţie a acestui eveniment şi cred că se poate spune că avem un nou pod peste Prut, un pod de cărţi, de această dată”, a declarat Nicolae Brînzea, director al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.
Chişinăul va primi un ”Cărtureşti” în preajma Bookfest
”Mă bucur să văd că reuşim, pentru a patra oară, să mergem cu Bookfest la Chişinău, unde publicul ne-a primit de fiecare dată cu braţele deschise. Bookfest Chişinău 2019 coincide şi cu deschiderea, în premieră, a unei librării româneşti în Chişinău, ceea ce demonstrează că în cultură se pot pune bazele unor relaţii de colaborare mult mai sănătoase decât în multe alte domenii”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România. Astfel, ca o urmare firească a precedentelor ediţii Bookfest, Librăriile Cărtureşti vor deschide în această perioadă o librărie Cărtureşti la Chişinău, pe o suprafaţă de circa 400 mp, în centrul comercial Malldova, aceasta fiind prima librărie Cărtureşti din afara României.
La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele programate pe durata acestuia.
Programul de vizitare va fi zilnic între 10:00 – 20:00.
Calendarul integral al evenimentelor din cadrul ediţiei Bookfest Chişinău 2019 va fi disponibil pe www.bookfest.ro, dar şi pe pagina oficială de Facebook a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.
Organizatori: Ministerul Culturii, Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociaţia Editorilor din România.
Parteneri media: TVR Moldova, Teleradio Moldova
Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, ajuns anul acesta la ediţia a XIV-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins şi în alte oraşe din România – Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Tîrgu Mureş, Braşov – având şi două ediţii speciale de Crăciun la Bucureşti.
În 2019, salonul a fost organizat sub înaltul Patronaj al Preşedintelui României, invitatul de onoare fiind Marea Britanie. La ediţiile internaţionale anterioare ţările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia, Cehia, Israel, Suedia şi Statele Unite ale Americii.
Contact:
Mihai Mitrică, director executiv A.E.R.
Tel.: 0728.327.601
e-mail: mihai.mitrica@aer.ro
Adrian Baciu, asistent relaţii publice A.E.R.
Tel.: 0728.327.603
e-mail: adrian.baciu@aer.ro