Art Inks a sărbătorit 20 de ani profesionalism în domeniul tipografic Interviu cuAlexandru GaloşşiMircea Galoş
Asociaţi - Art Inks realizat de Virgiliu Hodorogea
Suntem la o aniversare deosebită cu domnul Alexandru Galoş şi cu domnul Mircea Galoş, 20 de ani de Art Inks în România este o cifră frumoasă, o cifră despre care aş dori să ne spuneţi câte ceva mai ales că perioada de acum 20 de ani diferă foarte mult de ceea ce se întâmplă acum. Era o perioadă mult mai grea, tipografiile româneşti se retehnologizau atunci, iar cerneala pe care o aduceaţi dumneavoastră cu care v-aţi consacrat era Akzo Nobel. Am să vă rog pe dumneavoastră să începeţi domnule Alexandru Galoş.
Alexandru Galoş: 20 de ani de bucurii. Greu a fost la început, greu este şi acum. 20 de ani de muncă care au generat un singur cuvânt - Art Inks - cunoscut peste tot în industria tipografică. Poate că brand-ul la momentul acesta nu aduce bani, dar pentru o afacere de familie înseamnă teribil de mult. Cerneala noastră este principala activitate, în jurul acestui Brand-ArtInks se învârte afacerea noastră, este o cerneală cu o calitate pe care toţi clienţii care o folosesc o ştiu. Vremurile grele pe care le aminteaţi, de la începuturi, din anii ’90, sunt din nou de actualitate, dar probabil că Art Inks este unul dintre cei care - nu putem spune giganţii din domeniu, este doar un partener absolut fidel principiilor sale de business şi un partener loial pentru cei care consideră că noi suntem un furnizor corect de produse poligrafice în general. Există o mare bucurie pentru noi pe care ne-a creat-o munca, ceea ce este cel mai important pentru noi, clienţii noştri există şi după 20 de ani şi nu vreau să dau nume aici pentru că toată lumea ştie companiile mari care ne sunt parteneri de 20 de ani, nu vreau să amintesc oamenii, nominal, care ne sunt alături de 20 de ani şi există, încă odată vreau să vă spun, bucuria de a exista după 20 de ani într-o piaţă foarte agitată, foarte sensibilă, o piaţă specifică şi la români.
Am să-l rog şi pe fratele dumneavoastră, pe domnul Mircea Galoş, să ne spună câteva cuvinte. Noi am avut o întâlnire foarte plăcută în anul 2004 la Drupa, când eraţi cu o echipă foarte numeroasă atunci, într-o colaborare deosebită cu Akzo Nobel, şi atunci am văzut că aţi adus foarte multe noutăţi pe piaţa românească după drupa 2004, a urmat apoi drupa 2008 într-o perioadă de criză, de început de criză nu numai pentru România ci pentru toată lumea, iar acum a fost acest drupa 2012 care nu a mai adus în România atât de multe noutăţi cel puţin pe partea de cerneală şi aici aş vrea să ne spuneţi şi nouă, pentru revistă, şi pentru cititorii noştri, care este sortimentul de cerneală pe care îl comercializaţi dumneavoastră acum, am înţeles că aveţi şi o staţie de mixare a cernelii la Art Inks.
Mircea Galoş: Noi am implementat un brand, avem brand-ul Art Inks la cerneala offset pentru policromie şi pantone, cu care am început acum 6 ani de zile şi am reuşit chiar într-o perioadă scurtă să întrăm chiar în toată ţara, având o colaborare de parteneriat cu tipografia Novis unde a fost încercată cerneala respectivă pe toate tipurile de lucrări, inclusiv în policromie.
Cât ar dura la dumneavoastră să se realizeze un Pantone care se comandă? Puteţi realiza de pe o zi pe alta? Mircea Galoş: Se poate realiza de pe o zi pe alta, chiar se poate realiza şi în 3-4 ore, atâta doar că transportul, în cazul că se face pe o distanţă mai mare, va trebui să fie amânată livrarea cu o zi.
Dumneavoastră şi echipa dumneavoastră s-a specializat alături de specialişti de la Akzo Nobel? Mircea Galoş: Am avut un management foarte bun, cu care am reuşit să colaborăm foarte bine, mai ales că noi eram într-un fel la început, majoritatea nu am lucrat în tipografie sau în domeniu, şi noi am învăţat multe şi am reuşit să ne apropiem şi să colaborăm foarte bine cu partenerul străin, cu furnizorul de materie primă.
În momentul actual, care nu este foarte favorabil pentru industria printului, nici în România şi nici în alte ţări, cum încercaţi să gestionaţi această situaţie, această continuare a crizei în domeniul tipografic? Mircea Galoş: În primul rând am reuşit să avem brand-ul nostru, am reuşit datorită preţului să continuăm să vindem. Faţă de o cerneală veche, Flint Grup, care nu ne-a oferit un preţ competitiv cu care să putem să ne menţinem pe piaţă. Iar preţul este până la urmă cel mai important lucru şi acest preţ competitiv îl aşteaptă clientul şi îl cere clientul tot timpul. Despre calitate, având 20 de ani de experienţă, nu s-a pus niciodată problema că am putea vinde o cerneală care nu este bună.
Am să-l rog în încheierea interviului nostru pe domnul Alexandru Galoş să ne spună câte ceva şi despre A.T.T. deoarece sunt 12 ani de A.T.T., iar dumnea-voastră aţi fost o perioadă foarte îndelungată Preşedintele A.T.T., o perioadă pe care lumea a apreciat-o foarte mult cu conducerea dumneavoastră la A.T.T. şi astăzi sunteţi în continuare în staff-ul de conducere al acestei organizaţii. Ce puteţi să ne spuneţi despre A.T.T. acum, în anul 2014? Alexandru Galoş: 2014 este un an foarte greu pentru A.T.T. datorită implementării proiectului european pe care l-am demarat în acest an şi care va continua până la sfârşitul lunii octombrie 2015, un proiect absolut unic în industria poligrafică. Suntem cei care au avut curajul, am avut resursele şi suntem mândri de acest lucru, că putem face un Proiect European de 2 milioane de euro ale cărei obiective vor fi cu siguranţă îndeplinite toate până la sfârşitul anului viitor. În acelaşi timp, asociaţia şi-a cescut numărul de membrii, a ajuns la 60 de membrii, ceea ce reprezintă nu un număr semnificativ în cadrul numărului poligrafiilor sau tipografiilor sau cum am vrea să le mai spunem în ziua de astăzi din România, şi constituie un număr reprezentativ între tipografiile care contează în România, tipografii de nişă şi tipografii cu producţie generală.
Din numărul de 60 de membrii, care este ponderea sau proporţia tipografiilor care se ocupă de impimare? Alexandru Galoş: Din câte ştiu eu, cam toţi se ocupă de imprimare, sunt şi furnizori care se ocupă de vânzări de echipamente şi consumabile, dar noi nu putem face o diferenţiere între furnizor şi companiile care fac imprimare, inexistenţa unuia dintre ei presupune oprirea activităţii celuilalt. Deci, această asociaţie se referă la toţi cei care depind de această imprimare, pe de-o parte cel care imprimă, iar pe de altă parte cel care furnizează materialele pentru imprimare.
Pentru următoarea întâlnire a A.T.T., care va fi conform tradiţiei peste alte 6 luni, vor fi din nou prezentări din partea unor companii pentru echipamente sau consumabile aşa cum ne-aţi obişnuit la toate întâlnirile A.T.T.-ului? La întâlnirea de ieri au avut loc doar discuţii legate de proiectul “Un viitor mai sigur” aflat sub egida celor de la Uniunea Europeană şi nu au avut loc prezentări ale companiilor deşi era deja o tradiţie acest lucru. Veţi continua cu această tradiţie peste 6 luni? Alexandru Galoş: Trebuie să vă spun şi nu vreau să desconspir acum, dar probabil peste 6 luni, la următoarea întâlnire, vor fi nişte prezentări extraordinare, pentru că va fi un eveniment combinat. Vor avea loc tradiţionalele întâlniri şi prezentări, dar şi o altfel de prezentare mult mai deosebită şi probabil va fi intrarea asociaţiei noastre în rândul asociaţiilor europene.
Deci aşteptăm un moment important peste 6 luni şi ne veţi anunţa şi locul de desfăşurare?
Alexandru Galoş: Locul de desfăşurare şi momentul am să vi le spun la momentul potrivit, ori printr-un comunicat de presă al asociaţiei sau unul dintre cei din staful asociaţiei vă va sta la dispoziţie cu plăcere ca să vă informăm. Deocamdată, nu vă pot da multe amănunte, prea multe lucruri sunt încă cu semn de întrebare, dar dorinţa asociaţilor şi acest lucru este cel mai important pentru bord, să respecte dorinţa asociaţilor, este de a face mult mai vizibilă asociaţia, nu numai pe plan local ci şi pe plan european, şi acesta va fi noul pas la întâlnirea următoare.
Vă mulţumesc foarte mult şi încă odată vă spun “La mulţi ani!” pentru cei 20 de ani pe care îi aniversaţi, şi vă doresc să rămâneţi în continuare o firmă etalon aşa cum aţi fost în aceşti 20 de ani pe piaţa din România pe partea de cerneală şi vă doresc să dezvoltaţi şi alte activităţi, deoarece am înţeles că veţi mai avea şi alte activităţi. Alexandru Galoş: Să sperăm că în curând o să reuşim să dezvoltăm portofoliul de produse, sigur într-o anumită zonă tot de consumabile tipografice.
Domnule Mircea Galoş vă mulţumesc şi dumneavoastră pentru acest interviu şi vă aşteptăm cu noutăţi atât la Cluj cât şi la Bucureşti.
Mircea Galoş: Mulţumesc şi eu pentru interviu şi nu sper ci sunt sigur că o să reuşim să scoatem pe piaţă şi alte produse, alte consumabile, care vor veni în întâmpinarea clienţilor noştri.
Virgiliu Hodorogea: Încă odată “La mulţi ani!”. Mulţumim.